PRÆMIERING
Statens Kunstfond, Kunsthåndværk og designudvalget, 2012

Udvalgets begrundelse:

JAMSESSION MED KÆPHESTE OG KERAMIK
Kunsthåndværk- og Designudvalget ønsker at præmiere gruppen VERSUS (keramikerne Ane Fabricius Christiansen, Camille Rishøj Nielsen, Lea Mi Engholm, Mariko Wada og Sissel Wathne) med gæster (Katrine Villadsen og Morten Søndergaard) for udstillingen ”Meditations on a Hobby Horse” i galleriet 68m2 Art Space i København.

”Meditations on a Hobby Horse” er en kompleks udstilling, som kan opleves på mange forskellige niveauer og med både hoved og krop – det synes udvalget er en stor styrke.

Udgangspunktet for denne gruppeudstilling er et essay af Gombrich fra 1963 (jf. titlen) om repræsentation i kunsten, og man fornemmer da også klart de mange tanker, der ligger bag værkerne – fra fagspecifikke overvejelser om unika versus masseproduktion, funktion versus udtryk (design/kunst) til mere generelle spørgsmål af eksistentiel karakter. Samtidig kan man også komme lige ind fra gaden og se udstillingen med stort udbytte uden forudgående viden eller lyst til at intellektualisere. For udstillingen står utroligt stærkt som fysisk manifestation med en række både smukke og veludførte værker, der er umiddelbart fascinerende på hver deres måde. Der er en vidunderligt underspillet humor i mange af objekterne og der leges med beskuerens lyst til straks at gå i mere direkte dialog med tingene og løfte, trække, dreje, sprøjte…..interagere kort sagt.

Udstillingen er holdt i sort og hvidt – et greb som holder effektivt sammen på de meget forskellige objekter og skaber en kraftfuld helhed. De sorte ledninger som snor sig hen over gulvet i udstillingslokalet har samme funktion. I det hele taget får man i højere grad fornemmelsen af at være midt i en installation end på en gruppeudstilling. Udvalget er imponeret over den perfekte balance, der er skabt mellem helhed og enkeltværker. Værkerne supplerer hinanden flot og spiller sammen med rummet på en særdeles overbevisende måde.

Udstillingslokalet er ikke nemt at have med at gøre; gule døre og synlige rørføringer samt en irregulær grundplan er blot nogle af udfordringerne, som VERSUS med stor virtuositet får vendt til medspillende elementer i den samlede komposition. ”Meditations on a Hobby Horse” er som en sjældent vellykket jamsession.

til web

Photo: Erling Lykke Jeppesen